Wyjątkowa, jesienna dekoracja, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!
Jesienią nie tylko w marketach i warzywniakach, ale również w wielu domach można zobaczyć dynię. To najbardziej charakterystyczna dekoracja na Halloween, ale co ważniejsze to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy.
Dynia – jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a w szczególności:
- Witaminy C,
- Witaminy D,
- Witaminy E,
- Witamin z grupy B (B1,B2, B5, B6),
- Witaminy PP,
- Kwasu foliowego
- Betakarotenu,
- Błonnika,
- Potasu,
- Wapnia,
- Selenu,
- Cynku,
- Magnezu,
- Miedzi,
- Manganu,
- Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
- Fitosteroli roślinnych.
Prawie nie zawiera sodu, a to ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.
Czego możemy się spodziewać jedząc dynię i jakie właściwości ją charakteryzują?
- Wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
- Wykazuje właściwości oksydacyjne,
- Przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory,
- Przeciwdziała chorobom układu krążenia,
- Wspomaga leczenie nadciśnienia,
- Wspomaga leczenie otyłości,
- Pobudza metabolizm,
- Pomaga walczyć z zaparciami,
- Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
- Odkwasza organizm,
- Obniża poziom cholesterolu we krwi,
- Zapobiega miażdżycy,
- Wspomaga leczenie chorób nerek,
- Przyspiesza gojenie się ran,
- Chroni prostatę,
- Poprawia żywotność plemników,
- Pomaga pozbyć się pasożytów,
- Wygładza i wzmacnia cerę,
- Wzmacnia włosy,
- Wzmacnia paznokcie,
- Dba o wzrok,
- Zmniejsza ryzyko chorób wątroby,
- Zmniejsza ryzyko osteoporozy,
- Działa uspokajająco,
- Poprawia sprawność seksualną,
Rodzaje dyni
Najbardziej znana jest dynia zwyczajna. To duża, okrągła, pomarańczowa dynia, która często jest wykorzystywana do dekoracji. Warto jednak wykorzystywać ją również w kuchni. Jest słodka i bardzo aromatyczna. Można ją piec, gotować, robić z niej przetwory, a nawet jeść na surowo.
Hokkaido – to pochodząca z Japonii niewielka, okrągła, ciemnopomarańczowa dynia, którą charakteryzuje delikatny, słodki i lekko orzechowy smak. Można z niej robić zupy, ciasta, muffiny, przetwory. Dynia Hokkaido cieszy się coraz większą popularnością, a to głównie za sprawą cienkiej, jadalnej skórki. Zawiera duże ilości witamin: A, B,C oraz żelazo i potas.
Z Japonii pochodzi również dynia kabocha, która charakteryzuje się pozbawionym włókien miąższem. Doskonale nadaje się do ciast, musów, przecierów, a nawet racuchów.
Mniej znana dynia calabaza sqush jest dużą dynią typowo zimową. Pomimo tego, że występuje przede wszystkim w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i na Karaibach to można ją spotkać również w polskich marketach i warzywniakach.
Dynię oleistą szczególnie docenią osoby używające kosmetyków naturalnych. Olej, który z niej powstaje nie tylko nawilża skórę, ale również rozjaśnia ją. Poza tym olej dyniowy doskonale nadaje się do sałatek. Nie powinno się go jednak stosować do smażenia, gdyż w tej formie może być szkodliwy.
Dynia makaronowa jest jedną z najbardziej charakterystycznych dyń, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Znacznie różni się od wyżej wymienionych, jest podłużna i bardziej przypomina kabaczek. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Miąższ dyni po ugotowaniu rozdziela się na pasma, które przypominają włoskie spaghetti i można ją jeść zastępując w posiłkach makaron. Doskonale smakuje w połączeniu z sosami, zwłaszcza pomidorowym.
Mało znana dynia jarrahdale pochodzi z Nowej Zelandii i cechują ją duże, lekko spłaszczone i żebrowane owoce w kolorze sinozielonym z zewnątrz i pomarańczowym w środku.
Dynia piżmowa jest dynią, którą możemy znaleźć w wielu polskich sklepach. Ma podłużny kształt, zazwyczaj jest beżowa i ma cienką skórkę. Słodki i delikatny miąższ można wykorzystywać do ciast, zup, puree i deserów, a gruszkowy kształt zachęca do faszerowania i pieczenia.
Smacznym, słodkim miąższem charakteryzuje się dynia prowansalska nazywana tez dynią muszkatołową. Doskonale smakuje w formie ciast, przetworów, zup, deserów, jak również soków, sałatek i surówek – świetnie smakuje na surowo.
Dynia sweet dumpling wydaje się być dynią typowo dekoracyjną, ale warto wiedzieć, że nadaje się również do jedzenia. Cechują ją paski: biało-zielone i biało-pomarańczowe, a także smaczny miąższ w kolorze żółtym. Jest idealna do faszerowania.
Jak się okazuje z dyni można zrobić naprawdę dużo. Poza lampionami i jesiennymi dekoracjami warto ją kupić i hodować na:
- Zupę,
- Ciasto dyniowe,
- Muffiny,
- Puree,
- Zamiennik makaronu,
- Przetwory.
Dynię można gotować, piec, smażyć, marynować i jeść na surowo. Bez względu na to w jakiej formie ją przygotujemy, nie musimy się obawiać, ze starci swoje właściwości zdrowotne. Dynia po obróbce termicznej nie traci cennych witamin i minerałów.
Tagi: Wyjątkowa jesienna dekoracja a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!