MENU
szkodliwy barwnik

Wyświetleń: 674 Inne

Ten toksyczny, trujący barwnik znajduje się w jedzeniu, w lekach i w kosmetykach!

Ocena: 5.0/5.0

szkodliwe spożywcze barwnikiTen toksyczny, trujący barwnik znajduje się w jedzeniu, w lekach i w kosmetykach!

Coraz częściej mówi się tym jak niebezpieczne dodatki znajdują się w produktach spożywczych, które każdego dnia pojawiają się na naszych talerzach. Dodatki, barwniki i konserwanty są szkodliwe dla zdrowia każdego człowieka – bez względu na wiek czy płeć.

Jednym z bardzo niebezpiecznych barwników jest erytrozyna – syntetyczna substancja ze smoły węglowej, będąca najczęściej czerwono-niebieskim  proszkiem, bądź granulatem. Na opakowaniach można ją znaleźć również pod nazwami: tetrajodofluoresceina, E127, czerwień kwasowa 51, CI45430.

Barwnik ten najczęściej stosuje się do barwienia wiśni koktajlowych, owoców kondensowanych, herbatników, cukierków, ciast w proszku, galaretek, dżemów,  drinków. Można ją też znaleźć w pasztetach, kiełbasach i łososiu. Erytrozyna jest odporna na promienie słoneczne, bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, występuje w formie soli sodowej.

erytrozynaErytrozyna może powodować wiele skutków ubocznych, dlatego w wielu krajach dodawanie jej do produktów spożywczych jest niedozwolone.  Zakazana jest m.in.  w Stanach Zjednoczonych i Norwegii. Barwnik ten może powodować:

  • zwiększoną nadpobudliwość (zwłaszcza u dzieci),
  • światłowstręt,
  • dekoncentrację,
  • trudności w nauce,
  • zaburzenia pamięci,
  • zaburzenia płodności,
  • zaburzenia pracy serca,
  • problemy z krążeniem krwi,
  • zaburzenia pracy nerek,
  • negatywnie wpływa na wątrobę, żołądek i tarczycę,
  • nasila objawy astmy,
  • może powodować wysypkę.
  • Zakłócenia metabolizmu jodu.

Mówi się również, że erytrozyna wykazuje działanie kancerogenne. W Stanach Zjednoczonych prowadzono badania, które wykazały zwiększone ryzyko wystąpienia raka tarczycy u szczurów. Co więcej, według Nutrition Facts, ten szkodliwy środek wywołuje uszkodzenia DNA w komórkach wątrobowych, a także negatywnie wpływa na funkcjonowanie jąder.

Należy mieć na uwadze fakt, że erytrozyna znajduje się nie tylko w produktach spożywczych, ale również w powszechnie używanych kolorowych kosmetykach (róże do policzków, cienie do powiek), w paście do zębów, w tuszach do drukarek, w klejach do protez, a nawet w lekarstwach.

Pomimo tego, że dopuszczalne dziennie spożycie substancji wynosi 0,1 mg/kg masy ciała, to już nawet tak niewielka ilość wykazuje szkodliwe działanie Przekroczenie tej ilości jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia dzieci i dorosłych!

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.