MENU
Warzywa i owoce, w których występuje witamina K. /Źródło: 123rf.com

Wyświetleń: 3513 O chorobach, Wybrane diety

Witamina K jest bardzo ważna dla naszego zdrowia!

Ocena: 4.9/5.0

Witamina K jest bardzo ważna dla naszego zdrowia!

Każdy z nas wie, że witaminy i minerały są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niektóre składniki jednak są bardziej znaczące dla człowieka. Tu na pierwszym planie jest witamina K, a szczególnie jej podtyp K2 MK-7, poza wspaniałymi właściwościami leczniczymi potrafi ona przyczynić się do uratowania życia.

Jakie są różnice pomiędzy witaminą K1 a witaminą K2?

Warzywa i owoce, w których występuje witamina K. /Źródło: 123rf.comWitamina K ma dwie podstawowe postacie:  witaminę K1 oraz witaminę K2. Są to dwa różne związki, które charakteryzują się:

  • odmienną budową,
  • różnorodną aktywnością biologiczną,
  • inną skutecznością działania,
  • odmienną funkcją, jaką pełnią w organizmie.

Witamina K1 (tzw. filochinon) to płyn w kolorze jasnej żółci, odpowiada za procesy krzepnięcia krwi w organizmie. Niedobór wit. K1 może powodować:

  1. problemy z gojeniem się ran,
  2. słabą krzepliwość krwi
  3. większe ryzyko powstawania krwotoków wewnętrznych i zewnętrznych.

Jest aktywna przede wszystkim w okolicach wątroby, a szczególnie w środowisku wewnątrzkomórkowym.  Naturalnymi źródłami witaminy K1 są przede wszystkim warzywa zielone i warzywa liściaste, takie jak:

  • szpinak,
  • jarmuż,
  • brokuł,
  • sałata,
  • rzeżucha,
  • brukselka.

Witamina K1 jest jedną z pierwszych witamin jakie suplementuje się noworodkom i niemowlakom. Powinna być podawana od 8 doby życia do ukończenia przez dziecko 3 miesięcy.  Ważne jest, aby podawać ją w połączeniu z witaminą D3.

  • Witamina K2 (menachinon – MK) produkowana jest przez bakterie, a jej źródła pokarmowe to głównie produkty fermentowane, jak np. kefiry, jogurty czy sery, a także japońska potrawa natto. Witamina K2 odpowiada m.in. za utrzymanie zdrowego i prawidłowo funkcjonującego układu krwionośnego, utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi  czy zredukowanie utraty gęstości kości. Ponadto ma istotny wpływ na choroby nowotworowe, cukrzycę czy chorobę Alzheimera. Najbardziej aktywna jest głównie w obrębie macierzy pozakomórkowej.

Dlaczego wit. K2 MK-7 jest tak ważna?

Witamina K2 występuje w różnych formach, które są numerowane od MK-1 do MK-13, a najważniejsze z nich to MK-4 i MK-7. Obie formy są bardzo podobne do siebie, różnią się jedynie czasem połowiczego rozpadu. Witamina K2 MK-4 wydalana jest znacznie szybciej i powinna być suplementowana kilka razy na dobę. Natomiast K2 MK-7 wykazuje znacznie dłuższy okres rozpadu i wykazuje największy wpływ na zdrowie.

Japońscy naukowcy twierdzą, że  suplementowanie witaminy K2 MK-7 aktywuje białka osteokalcyny do tego, aby wapń nie odkładał się w tętnicach, a trafiał we właściwe miejsca w organizmie człowieka. Ponadto jeśli już się w nich osadzi, to dzięki witaminie K2 jest z nich usuwany. Witamina aktywuje także białka MGP (Matrix GLA Protein), odpowiadające za transport wapnia w organizmie.

Jakie właściwości wykazuje witamina K2 MK-7?

Wit. K2 w formie MK-7 przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Potrafi zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Dzięki niej możemy zapobiec chorobom serca i miażdżycy oraz powstrzymać proces zwapnienia tętnic. W wieku okołomenopauzalnym kości u kobiet mają mniejszą  wytrzymałość, witamina K2 Mk-7 zapobiega utracie wytrzymałości kości. Chroni przed apoptozą (tzw. programowaną śmiercią komórki) oraz przed nekrozą (czyli martwicą komórek), szczególnie podczas traumatycznych uszkodzeń tkanki mózgowej, przy wylewach czy zatorach. Ponadto:

  1. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca,
  2. Poprawia wydolność organizmu i pracę układu sercowo-naczyniowego,
  3. Pomaga wzmocnić odporność organizmu,
  4. Obniża ryzyko zachorowania na raka prostaty i raka wątroby,
  5. Młoda kobieta z uśmiechem na twarzy poprawia swoje włosy. /Źródło: 123rf.comWzmacnia zęby i kości,
  6. Minimalizuje ryzyko wystąpienia osteoporozy, jak również wspomaga jej leczenie,
  7. Przeciwdziała starzeniu się organizmu,
  8. Zmniejsza poziom insuliny po posiłku,
  9. Pozytywnie wpływa na ciążę.

Niedobór witaminy K2 MK-7 w organizmie może być przyczyną wielu chorób i dolegliwości, jak np.: cukrzyca, stwardnienie rozsiane,  padaczka, a nawet bezpłodność.

Niezwykle istotny jest fakt, że witamina K2 MK-7 jest rozpuszczalna w tłuszczach, a bez nich organizm jej nie przyswoi. Dlatego za każdym razem, kiedy przyjmujemy witaminę zarówno w formie suplementu, jak i w pokarmach musimy pamiętać, aby przyjąć ją z posiłkiem zawierającym tłuszcz.

Witamina K2 MK-7 najlepiej działa w parze z witaminą D3. Ich działanie uzupełnia się, co sprawia, że organizm lepiej wchłania wapno (dzięki wit.D3), a wapń trafia bezpośrednio do kości, a nie np. tętnic (dzięki witaminie K2). Łącząc te dwie witaminy mamy szansę na osiągnięcie doskonałych efektów zdrowotnych!

Jeżeli w naszym organizmie znajduje się zbyt dużo witaminy D3, zwiększa się też ilość wapnia, które w nadmiarze może się odkładać w tkankach miękkich (np. w tętnicach, płucach, sercu czy nerkach). Kiedy do suplementacji witaminy D3 dodamy witaminę K2 MK-7, możemy być spokojni, że ta przekieruje wapń w odpowiednie miejsca, czyli do kości.

Gdzie znajdziemy witaminę K2 MK-7?

Przede wszystkim w natto, czyli w sfermentowanych ziarnach soi. To tradycyjna potrawa japońska, która dostarcza największe ilości K2 MK-7. Już w 100 g  natto znajduje się aż 1000 μg witaminy. Ponieważ K2 MK-7 powstaje w wyniku procesu fermentacji, można ją znaleźć w produktach fermentowanych, czyli w:

  • jogurtach,
  • Warzywa i owoce, w których występuje witamina K. /Źródło: 123rf.comkefirach,
  • maślankach,
  • mleku,
  • twardych serach,
  • wątróbce,
  • udkach z gęsi,
  • żółtkach jaj,
  • łososiu,
  • makreli,
  • kapuście kiszonej.

Tagi: , , ,

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.