MENU
Nadmiar homocysteiny może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, do zakrzepów lub miażdżycy

Wyświetleń: 1644 Badania laboratoryjne blisko Ciebie, O chorobach

Podwyższona homocysteina może zabić już w wieku dziecięcym!

Ocena: 4.6/5.0

Podwyższona homocysteina może zabić już w wieku dziecięcym!

Homocysteina (Hcy) jest niezwykle niebezpiecznym aminokwasem siarkowym, który potrafi zabić nawet w wieku dziecięcym. Pomimo tego, że jej niewielka ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to jej nadmiar (hiperhomocysteinemia) może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, do zakrzepów, miażdżycy, a w dalszym rozwoju choroby również do śmierci. Zbyt duże stężenie aminokwasu ma bardzo niekorzystny wpływ nie tylko na naczynia krwionośne, ale na cały organizm człowieka. Niestety, mało który lekarz w Polsce zleca pacjentom wykonanie tego badania.

Nadmiar homocysteiny może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, do zakrzepów lub miażdżycy

Nadmiar homocysteiny może doprowadzić do uszkodzenia naczyń krwionośnych, do zakrzepów lub miażdżycy

Już w latach 70. naukowcy z Harwardu przeprowadzili badania, które pozwoliły im zaobserwować wpływ podwyższonej homocysteiny na wady genetyczne wśród najmłodszych. Jak się okazało, dzieci zmagające się z hiperhomocysteinemią mają tak uszkodzone żyły i tętnice, jak osoby starsze chorujące na miażdżycę. Co więcej, udokumentowano przypadek dwuletniego dziecka, które zmarło właśnie z powodu tak dużych zmian miażdżycowych.

Homocysteina powstaje z metioniny, która jest dostarczana do organizmu w pożywieniu (głównie w mięsie, owocach morza, białkach jajek) w procesie metylacji, czyli przyłączania reszty metylowej. Nie uczestniczy w budowie białka organizmu, ale przekształca się w inne aminokwasy: metioninę, bądź cysteinę. Ten aminokwas jest produktem ubocznym , który powinien zostać usunięty z organizmu. Aby proces metylacji odbywał się prawidłowo i bez zaburzeń,  potrzebne są witaminy, szczególnie B12,B6 i kwas foliowy. Jeśli w organizmie ich brakuje, dochodzi do zaburzeń całego procesu, a tym samym nadmiernego gromadzenia się homocysteiny.

Jakie są przyczyny podwyższonego stężenia homocysteiny?

Hiperhomocysteinemia może mieć zarówno charakter pierwotny,  jak i wtórny. Najczęstszymi czynnikami, mającymi wpływa na podwyższenie stężenia homocysteiny są:

  • Uwarunkowania genetyczne,
  • Uwarunkowania fizjologiczne – problem częściej dotyczy mężczyzn w podeszłym wieku, ale też kobiet, które są w okresie pomenopauzalnym,
  • Używki – palenie papierosów, narkotyki, nadmierne spożywanie alkoholu i kawy,
  • Przyjmowanie niektórych leków (zawierających m.in.: fenytoinę, teofilinę, karbamazepinę),
  • Za słabo zakwaszony żołądek,
  • Choroby nowotworowe (np. raj jajnika, rak sutka),
  • Białaczka limfoblastyczna,
  • Cukrzyca typu 1 i 2,

    Przyczyny podwyższonej homocysteiny

    Przyczyny podwyższonej homocysteiny

  • Epilepsja,
  • Niewydolność nerek,
  • Niedoczynność tarczycy,
  • Uszkodzenia wątroby,
  • Choroba Addisona-Biermera (co ma związek z niedoborem witaminy B12),
  • Łuszczyca,
  • Przeszczep (ma to związek z niedoborem witaminy B6 i kwasu foliowego),
  • Brak witamin spowodowany nieodpowiednią dietą, ubogą w witaminę B6, witaminę B12 i kwas foliowy. Zbyt rzadkie spożywanie świeżych warzyw i owoców prowadzi do niedostatku folianów, a tym samy procesów remetylacji homocysteiny,
  • Brak mikroelementów,
  • Nadmiar białka w diecie,
  • Brak aktywności fizycznej,
  • Otyłość.

Dlatego, aby zachować prawidłowy poziom homocysteiny w organizmie, należy regularnie spożywać owoce i warzywa, a jeśli te nie wystarczają, należy sięgnąć po dodatkową suplementację witaminy B6, B12 i kwasu foliowego.

Wysoki poziom homocysteiny we krwi przyczynia się do powstawania wielu bardzo niebezpiecznych chorób, wśród których można wymienić:

  • Choroby sercowo-naczyniowe (np. miażdżyca, zakrzepy, udar mózgu, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia przepływu krwi w żyłach i tętnicach),
  • Powikłania ciążowe i zaburzenia rozwoju płodu (poronienie, zahamowanie rozwoju płodu, obumarcie płodu, nadciśnienie ciążowe, wady układu nerwowego płodu,
  • Nowotwory (np. rak jelita grubego, nowotwory estrogenozależne),
  • Schorzenia neurodegeneracyjne (np. choroba Alzheimera, choroba Parkinsona),
  • Depresję (wysoki poziom tego aminokwasu dwukrotnie zwiększa ryzyko depresji).

Badanie poziomu homocysteiny w organizmie

Kto powinien badać poziom stężenia homocysteiny?

Kiedy wykonać badanie homocysteiny?

Kiedy wykonać badanie homocysteiny?

Badanie stężenia homocysteiny w pierwszej kolejności powinny wykonać osoby obciążone genetycznie zawałem serca, udarem mózgu, ryzykiem choroby wieńcowej, a  także osoby o podwyższonym ryzyku powstawania chorób neurodegeneracyjnych (jak np. choroba Alzheimera). Poziom stężenia aminokwasu powinni oznaczyć także pacjenci ze zdiagnozowaną chorobą sercowo-naczyniową, z zakrzepicą żylną, po zawale, po udarze, ze zmianami miażdżycowymi w tętnicach szyjnych i z zatorowością płucną. Badanie zalecane jest również osobom starszym, niedożywionym, ale też nadmiernie spożywającym alkohol, kawę i narkotyki. Poziom stężenia aminokwasu oznacza się też u niemowląt i małych dzieci.

Jak przygotować się do badania?

Stężenie homocysteiny oznacza się we krwi, którą pobiera się z żyły łokciowej. Aby badanie zostało prawidłowo przeprowadzone należy pamiętać, żeby:

  • przyjść na czczo,
  • przynajmniej 12 godzin przed badaniem nie jeść i nie pić nic oprócz wody,
  • 48 godzin przed badaniem nie należy spożywać mięsa ani jego przetworów,
  • Należy poinformować lekarza o wszystkich przyjmowanych lekach (mogą mieć wpływ na wynik badania).

Oznaczenia homocysteiny można dokonać również w moczu. Ponieważ aminokwas nie powinien się w nim pojawić nawet w najmniejszych ilościach, to każda jego obecność świadczy o nieprawidłowościach.

Warto wiedzieć, że stężenie homocysteiny rośnie wraz z wiekiem. Może być też wyższe u kobiet w ciąży.

Jak często wykonywać badanie?

Badanie homocysteiny powinna kontrolować każda zdrowa osoba przynajmniej raz w roku. Kobiety zmagające się z problemami hormonalnymi i te w okresie pomenopauzalnym powinny oznaczać homocysteinę co pół roku. Częstsze kontrole (co 2-3 miesiące) zalecane są osobom, które przebyły zawał, udar, mają problemy z nerkami lub cierpią na miażdżycę.

Norma homocysteiny we krwi powinna wynosić od 5 do 14 mol/l. Za bezpieczny wynik uznaje się poziom poniżej 10 mol/l.

Zauważono jednak, że nawet  11 mol/l może mieć zły wpływ na śródbłonek naczyń krwionośnych i może doprowadzić do uszkodzenia tkanek.

Leczenie, czyli jak obniżyć poziom homocysteiny w organizmie

Pacjentom, u których została wykryta hiperhomocysteiną zaleca się odpowiednią suplementację  tzw. modulatorów homocysteiny, czyli składników, które uczestniczą w procesie metabolizmu aminokwasu  : kwasu foliowego, witaminy B12 i B6. Witaminy te obniżają poziom homocysteiny nawet o 30 procent. Dobre efekty przynosi przyjmowanie dodatkowo choliny i trimetyloglicyny (TMG). Powyższe składniki przekształcają homocysteinę w  inne, bezpieczne składniki.

Homocysteina - jak obniżyć jej poziom?

Homocysteina – jak obniżyć jej poziom?

Oprócz przyjmowania suplementów, należy zadbać o dietę bogatą w wymienione składniki, a ich najlepszymi źródłami są warzywa i owoce.

Kwas foliowy znajduje się warzywach zielonych (jak np. natka pietruszki, groszek, szpinak, brokuły, sałata, kapusta, szparagi zielone, bób), ale też w produktach pełnoziarnistych, w burakach, w owocach cytrusowych, w wątróbce, w jajach i w serach.

Witamina B6 – jej największe ilości zawarte są: w rybach (takich jak: dorsz, makrela, łosoś),w  mięsie drobiowym, produktach zbożowych (np. chleb żytni razowy, kasza gryczana, kasza jęczmienna, ryż brązowy),w mleku,  a także w niektórych warzywach i owocach (m.in. : awokado, brukselka, marchew, brokuł).

Witaminę B12 można znaleźć również w rybach (np. morszczuk, dorsz, mintaj, pstrąg), wątróbce, w serach żółtych, w  jajach,  w mleku sojowym, w mleku krowim, a nawet w wodorostach.

Witamina B4, czyli cholina znajduje się w wątróbce i podrobach, żółtkach jaj kurzych, roślinach strączkowych, mięsie bydlęcym, w rybach, w kiełkach pszenicy i w orzechach.

Trimetyloglicynę (TMG) można znaleźć w rybach, w burakach, w szpinaku, w brokułach, w orzechach oraz w owocach morza.

Należy jednak wiedzieć, że wszystkie owoce i warzywa, które są długo przechowywane, a także nadmiernie poddane promieniowaniu słonecznemu, mrożeniu czy gotowaniu,  tracą duże zawartości witamin B6, B12 i kwasu foliowego.

Tagi: , ,

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.