MENU
Czerwone mięso, przetworzona żywność i napoje gazowane zwiększają ryzyko raka jelita grubego!

Wyświetleń: 456 Inne

Czerwone mięso, przetworzona żywność i napoje gazowane zwiększają ryzyko raka jelita grubego!

Ocena: 4.9/5.0

Czerwone mięso, przetworzona żywność i napoje gazowane zwiększają ryzyko raka jelita grubego!

Amerykańcy naukowcy przeprowadzili badania, które udowodniły zależność pomiędzy stosowaną dietą, a ryzykiem zachorowania na raka okrężnicy i odbytnicy.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u ludzi na całym świecie. W grupie największego ryzyka znajdują się głównie starsi mężczyźni, osoby otyłe, osoby niedbające o zdrową dietę czy palacze.

Czerwone mięso, przetworzona żywność i napoje gazowane zwiększają ryzyko raka jelita grubego!

Czerwone mięso, przetworzona żywność i napoje gazowane zwiększają ryzyko raka jelita grubego!

Nowotwór jest rozpoznawany przede wszystkim podczas badania endoskopowego, podczas którego specjalista ogląda wnętrze okrężnicy a następnie pobiera wycinek błony śluzowej do badania histopatologicznego.

Już wielokrotnie dowiedziono, że stany zapalne rozwijające się w jelitach mogą przyczynić się do zachorowania na raka, a ryzyko wzrasta szczególnie u osób otyłych i palących papierosy. Coraz częściej leki przeciwzapalne takie jak aspiryna są zalecane w profilaktyce raka okrężnicy u dorosłych powyżej 40 roku życia.

Grupa amerykańskich badaczy próbując zwalczyć tę chorobę w innowacyjny sposób opublikowała na łamach JAMA Oncology artykuł opisujących badania dotyczące sposobu żywienia, mającego wpływ na zwiększenie stanu zapalnego w organizmie, a tym samym zwiększenie częstotliwości zachorowania na raka okrężnicy i odbytnicy wśród społeczeństwa.

Wpływ diety na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Naukowcy prowadzący badania wykorzystali do analizy informacje żywieniowe zebrane w The Nurses’ Health Study (NHS) oraz Health Professionals Follow-Up Study (HPFS). Analizowane były informacje dotyczące kobiet w wieku 30-55 lat i mężczyzn  w wieku 40-75 lat u łącznie ponad 121 tysięcy dorosłych. Obserwacje trwały 26 lat. Uczestnicy badań co cztery lata wypełniali ankietę dotyczącą częstotliwości żywienia, a co dwa lata wypełniali kwestionariusz na temat innych czynników związanych ze zdrowiem i stylem życia (np. aktywności fizycznej, palenia tytoniu, spożywania alkoholu, przyjmowania leków przeciwzapalnych). Naukowcy ustalali związek przyczynowy pomiędzy zachorowaniem na raka jelita grubego, a dietą prozapalną. Analizy danych rozpoczęły się 17 stycznia 2017 r., a zakończyły 9 sierpnia 2017 r.

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego

Badania pozwoliły wyróżnić dwie grupy żywności: pierwsze zwiększające stany zapalne i drugie wykazujące działania przeciwzapalne. W grupie produktów uważanych za bardziej prozapalne znalazły się: czerwone mięso, przetworzone mięso i wędliny, wysokoenergetyczne i niskoenergetyczne napoje gazowane, a także pomidory. W grupie produktów przeciwzapalnych można wyróżnić: zielone warzywa liściaste, ciemnożółte warzywa, soki owocowe, marchew, słodkie ziemniaki, pizzę, a także piwo i wino.

Nowotwór jelita grubego obserwowano u prawie 2700 uczestników badania – u 1258 mężczyzn i 1441 kobiet. Jak się okazało, mężczyźni stosujący diety prozapalne, czyli wzmagające stan zapalny mieli większy wskaźnik zapadalności na nowotwór jelita grubego (wynosił on 151 na 100 000 lat) niż mężczyźni stosujący diety  przeciwzapalne (wskaźnik 115 na 1000 000 lat). W przypadku kobiet wskaźnik ten wynosił odpowiednio 92 na 100 000 lat przy stosowaniu diety prozapalnej i 81 na 1000 000 lat przy najbardziej przeciwzapalnym żywieniu.

Wyniki opublikowanych badań wyraźnie pokazują, że diety prozapalne mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Zmiana diety i spożywanie określonej grupy produktów może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odbytnicy, szczególnie w połączeniu ze zdrowym stylem życia.

Tagi: ,

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.