Być może podczas podróży zdarzy Ci się spędzić noc w szpitalu. Zobaczmy na jaki poczęstunek możesz tam liczyć.
Niemcy: kluski z makaronem, danie zwane „Spätzle”, sałatki i ciasto
Japonia, Tokio: ogórki, zupa, ryż, mięso z kurczaka
Estonia: ziemniaki, mięso i gulasz z kapustą, warzywa, mleko i wyroby cukiernicze
Australia, Malvern: kanapka, kawałki jagnięciny, brokuły, kukurydza, owoce i pieczywo
Wielka Brytania: zupa minestrone, wołowina, cebula, ciasto, warzywa gotowane na parze, banan
Indonezja, Dżakarta: makaron, kurczak, jaja, rosół z ryżem
Zjednoczone Emiraty Arabskie, Dubaj: spaghetti, sałatki, warzywa, chleb, ciasto
Polska: kawałek chleba z masłem, ogórek i pasztetowa lub kiełbasa
Norwegia: chleb, sałatki i coś co wygląda jak zwykły burger
Japonia: dużo świeżych warzyw, mięso, ryba, makaron, tempura
Kanada, Richmond: wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym, kapusta chińska, biały ryż i melon
Nowy Jork: paszteciki z łososia w szafranowym sosie śmietanowym, ryż, dynia, szparagi i ciasto bananowe
Malezja: smażony kurczak i makaron
Australia, Sydney: zupa z dyni, moreli i kurczaka z groszkiem oraz puree ziemniaczanym
USA, Massachusetts: sałatka, zupa z kurczaka z krakersami
Francja, Paryż: sałatka z wędzonym łososiem, kurczakiem i cukinią, bagietka, kawałek tortu
Polska, Gdańsk, prywatny szpital 1DayClinic.pl – śniadanie: świeżo przygotowane kanapki z serem lub szynką, pomidorami, ogórkiem, sałatą, jabłko, banan, kawa lub herbata
Nie istnieją normy, które wskazywałyby, ile pieniędzy szpital w Polsce powinien przeznaczyć na wyżywienie pacjentów. Posiłków nie kontroluje ani NFZ, ani sanepid. Są jedynie zalecenia dotyczące diety opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia.
W efekcie szpitale same decydują o tym, co podadzą swoim pacjentom do jedzenia, a jak widać wydatki szpitali na ten cel są bardzo zróżnicowane. Średnia dzienna stawka żywieniowa to nieco ponad cztery złote na osobę. Pacjenci skarżą się na niesolone ziemniaki, zazwyczaj kompletnie wychłodzone oraz wodę z pływającymi w niej kilkoma jarzynami, która ma być marną imitacją prawdziwej zupy. Bez własnego, dodatkowego prowiantu ciężko zaspokoić głód w szpitalnej sali.
Zastrzeżenia do diety szpitalnej mają też specjaliści od żywienia. Zdaniem wielu dietetyków posiłki w większości szpitali mają niewiele wspólnego z posiłkami, które powinno serwować się osobom chorym. Największą bolączką jest brak świeżych warzyw i owoców. Brakuje też ryb oraz kasz. W naszych szpitalach króluje białe pszenne pieczywo ubogie w składniki mineralne oraz błonnik, który warunkuje prawidłową pracę jelit, a także zapobiega m.in. gwałtownym skokom glukozy we krwi. Po wyjściu z publicznego szpitala warto więc wykonać podstawowe badania krwi w BadamySie.pl Oczywiście jest już w Polsce alternatywa do publicznych szpitali: 1DayClinic.pl