Sporo dużych producentów pieczywa korzysta z ciasta głęboko mrożonego. Ale czy to dobrze?
W wypiekach z ciasta głęboko mrożonego znajdują substancje gwarantujące wygląd i przez pewien czas nawet smak. Zamiast naturalnych składników znajdziemy tylko sztuczne dodatki (m.in. propionian wapnia (E-282) przeciw pleśniom i sorbinian potasu (E-202), który może wywołać reakcje alergiczne. Ale nie tylko. Związki te mogą być przyczyną problemów skórnych i astmatycznych. Powinny się ich wystrzegać kobiety w ciąży oraz dzieci.
Jak powstaje pieczywo głęboko mrożone?
Ciasto, z którego wypiekane są supermarketowe chleby produkuje się tonami i wypieka, a później chłodzi i mrozi się. Następnie czeka ono w magazynach nawet miesiącami, by je przetransportować.
W markecie jest podgrzewane aby nabrało ”zdrowego” wyglądu. Z oczywistych względów w reklamie pieczywa głęboko mrożonego pomija się informacje o miejscu produkcji, które może być bardzo odległe (np. Albania, Rumunia), jakości i pochodzeniu mąki, zawartości błonnika i substancji odżywczych, ilość i rodzaj przyspieszaczy, polepszaczy (stabilizatorów, barwników) i konserwantów. Nie ma także informacji o użytym oleju, wodzie oraz daty zamrożenia!!!
Czy politycy dostali łapówkę, aby tego tematu nie ruszać?
Mimo że polskie prawo wymusza na producentach podanie takich informacji w marketach wciąż próżno ich szukać. Według opinii wielu ekspertów pieczywo z mrożonego ciasta nadaje się do konsumpcji w czasie do 6 godz. po wypieku (w zależności od technologii).
A jak się piecze prawdziwy zdrowy chleb?
Prawdziwe pieczywo powstaje z mąki gruboziarnistej, orkiszu, samopszy. Mniej rozdrobnione mąki zawierają więcej witamin, minerałów i błonnika, zaś woda wykorzystywana do wyrobu ciasta nie zawiera chloru. Takie ciasto powstaje w kilkadziesiąt godzin, a nie w kilka minut.
Chleb tworzy się dzięki drożdżom lub fermentacji mlekowej (bakterie kwasu mlekowego zwiększają przyswajalność zawartych w mące mikroelementów, co ułatwia organizmowi trawienie glutenu). Dobre pieczywo zawiera bardzo krótką listę naturalnych składników i dodatków. Niektóre rodzaje pieczywa mogą jeść alergicy i osoby ze schorzeniami układu pokarmowego, które zwykle rezygnowały z niego ze względów zdrowotnych.
W pieczywie z supermarketów znajdują się szkodliwe związki, które zanikają podczas dojrzewania ciasta w garowni zwykłych piekarni, w przypadku ciasta głęboko mrożonego proces ten jest zbyt krótki i przerywany. Jest tyle sposobów na to by pozyskać dobre pieczywo: lokalna piekarnia, czy samodzielny wypiek. Sięganie po produkt chlebopodobny z supermarketu to kiepski pomysł i zły dla naszego zdrowia!
Tagi: chleb, pieczywo, zdrowe jedzenie