MENU
Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Wyświetleń: 349 O chorobach

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Ocena: 4.8/5.0

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Nowotwór jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących rodzajów raka w USA. Naukowcy uważają, że jeden na dwudziestu obywateli Ameryki zachoruje na raka jelita grubego lub raka odbytnicy w trakcie trwania swojego życia. Również w Polsce zachorowalność na ten nowotwór jest wysoka. Każdego roku przykrą diagnozę – rak jelita grubego słyszy około 16 tysięcy Polaków, a około 10 tysięcy z nich umiera.

Nowotwór okrężnicy i odbytnicy jest bardzo groźnym rodzajem raka. Są jednak rzeczy, które pomagają zminimalizować ryzyko zachorowania na tę chorobę i jak się okazuje, nie są one wcale trudne do zrealizowania.

Jak zminimalizować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego?

  • Wykonuj badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego. Tego rodzaju testy umożliwiają wykrycie nowotworu jeszcze przed pojawieniem się pierwszych objawów. W badaniu przesiewowym w kierunku raka jelita grubego można wykryć zrosty i polipy, które wcześniej usunięte nie zdążą się przekształcić w nowotwór.

Wczesne rozpoznanie choroby daje większe szanse na jej wyleczenie. American Cancer Society zaleca wykonywanie badań przesiewowych wszystkim osobom, które ukończyły 50 rok życia.

  • Każdego dnia jedz owoce i warzywa. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie i tego samego zdania są amerykańscy naukowcy. Dieta zawierająca duże ilości warzyw, owoców, a także ziaren zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i raka odbytnicy,
  • Ogranicz spożywanie czerwonego mięsa – jagnięciny, wołowiny, wieprzowiny, a także produktów wysoce przetworzonych, np. dań typu fast-food, dań typu instant, które mogą przyczynić się do zachorowania,
  • Zadbaj o regularną aktywność fizyczną. Nie trzeba od razu spędzać kilku godzin na siłowni czy biegać kilkunastu kilometrów dziennie. Warto pomyśleć np. o spacerach, nordic walking, joggingu, gimnastyce, fitnessie, rowerze, pływaniu. Każda regularnie uprawiana aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, a także wielu innych dolegliwości,
  • Kontroluj swoją wagę. Nadwaga i otyłość nie tylko zwiększają możliwość zachorowania na raka, ale też grożą innymi chorobami, m.in. układu oddechowego, układu krążenia, cukrzycą,
  • Nie pal papierosów. Osoby długotrwale palące papierosy są o wiele bardziej zagrożone zachorowaniem na nowotwór (nie tylko okrężnicy) niż osoby niepalące. Należy pamiętać o tym, że „bierni palacze” również są zagrożeni,
  • Ogranicz spożywanie alkoholu – na łamach „International Journal of Cancer” opublikowano wyniki badań, które wykazują, że picie alkoholu w ilości większej niż 30 gram dziennie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy i odbytnicy aż o 25%!

American Cancer Society podaje, że pomimo tego, iż wiele rzeczy można zmienić w swoim życiu w trosce o zdrowie, to jednak istnieją czynniki ryzyka, na które nie mamy dużego wpływu. Są to:

  • Wiek – większość osób, u których rozpoznano nowotwór jelita grubego  lub okrężnicy miała więcej jak 50 lat, dlatego warto pomyśleć o wykonaniu badań przesiewowych w młodszych latach życia,
  • Predyspozycje genetyczne – warto przeprowadzić wywiad rodzinny i dowiedzieć się, czy ktoś z najbliższych nie chorował na raka okrężnicy. Ryzyko jest znaczniej większe jeśli nowotwór wystąpił u rodziców, rodzeństwa lub dzieci. Badania przeprowadzone przez specjalistów potwierdzają, że aż 1 na 5 chorych na raka jelita grubego, bądź odbytnicy ma w rodzinie inną osobę, która zmagała się z tą chorobą,
  • Większe ryzyko zachorowania na powyższy nowotwór dotyczy osób, które w przeszłości miały przedrakowe polipy jelita grubego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy nawet cukrzycę typu 2.
Rak jelita grubego

Rak jelita grubego

Badania przesiewowe jakie warto wykonać w kierunku raka jelita grubego i odbytnicy:

  • Kolonoskopia, tzw. wziernikowanie jelita umożliwia wykrycie choroby uchyłkowej jelit, raka jelita grubego, polipów, które mogą się przekształcić w nowotwór, stanów zapalnych, infekcji. Wskazaniem do wykonania kolonoskopię jest nie tylko profilaktyka, ale też choroba Leśniowskiego-Crohna,  podejrzenie zaburzeń wchłaniania, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, dolegliwości takie jak: krwawienia z odbytu, częste biegunki, zaparcia, krwawienia z przewodu pokarmowego.
  • Sigmoidoskopia, czyli endoskopia końcowego odcinka jelita grubego. Badanie wykonuje się profilaktycznie w ramach diagnostyki raka odbytnicy i esicy.
  • Badanie kału na obecność krwi utajonej zmniejsza umieralność z powodu raka jelita grubego aż o 33%! To proste, nieinwazyjne badanie pomaga w wykryciu wielu chorób przewodu pokarmowego  np. stanu zapalnego jelit, zapalenia dwunastnicy, wrzodów czy polipów.

Nie zwlekaj więc i zbadaj się – badania przesiewowe mogą uratować Twoje życie!

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.