MENU
Wyjątkowe właściwości dyni

Wyświetleń: 2194 Inne, Wybrane diety

Wyjątkowa, jesienna dekoracja, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!

Ocena: 4.8/5.0

Wyjątkowa, jesienna dekoracja, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!

Jesienią nie tylko w marketach i warzywniakach, ale również w wielu domach można zobaczyć dynię. To najbardziej charakterystyczna dekoracja na Halloween, ale co ważniejsze to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy.

Dynia – jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a w szczególności:

  • Witaminy C,
  • Witaminy D,
  • Witaminy E,
  • Witamin z grupy B (B1,B2, B5, B6),
  • Witaminy PP,
  • Kwasu foliowego
  • Betakarotenu,
  • Błonnika,
  • Potasu,
  • Wapnia,

    Dynie różnego gatunku ułożone obok siebie na drewnianym stole. /Źródło: 123rf.com

    Wyjątkowe właściwości dyni

  • Selenu,
  • Cynku,
  • Magnezu,
  • Miedzi,
  • Manganu,
  • Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Fitosteroli roślinnych.

Prawie nie zawiera sodu, a to ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.

Czego możemy się spodziewać jedząc dynię i jakie właściwości ją charakteryzują?

  • Wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
  • Wykazuje właściwości oksydacyjne,
  • Przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory,
  • Przeciwdziała chorobom układu krążenia,
  • Wspomaga leczenie nadciśnienia,
  • Wspomaga leczenie otyłości,
  • Pobudza metabolizm,
  • Pomaga walczyć z zaparciami,
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • Odkwasza organizm,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Zapobiega miażdżycy,
  • Wspomaga leczenie chorób nerek,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Chroni prostatę,
  • Poprawia żywotność plemników,
  • Pomaga pozbyć się pasożytów,
  • Wygładza i wzmacnia cerę,
  • Wzmacnia włosy,
  • Wzmacnia paznokcie,
  • Dba o wzrok,
  • Zmniejsza ryzyko chorób wątroby,
  • Zmniejsza ryzyko osteoporozy,
  • Działa uspokajająco,
  • Poprawia sprawność seksualną,

Rodzaje dyni

Trzy różnego gatunku dynie ułożone na drewnianym blacie. /Źródło: 123rf.com

Jakie są rodzaje dyni?

Najbardziej znana jest dynia zwyczajna. To duża, okrągła, pomarańczowa dynia, która często jest wykorzystywana do dekoracji. Warto jednak wykorzystywać ją również w kuchni. Jest słodka i bardzo aromatyczna. Można ją piec, gotować, robić z niej przetwory, a nawet jeść na surowo.

Hokkaido – to pochodząca z Japonii niewielka, okrągła, ciemnopomarańczowa dynia, którą charakteryzuje delikatny, słodki i lekko orzechowy smak. Można z niej robić zupy, ciasta, muffiny, przetwory. Dynia Hokkaido cieszy się coraz większą popularnością, a to głównie za sprawą cienkiej, jadalnej skórki. Zawiera duże ilości witamin: A, B,C oraz żelazo i potas.

Z Japonii pochodzi również dynia kabocha, która charakteryzuje się pozbawionym włókien miąższem. Doskonale nadaje się do ciast, musów, przecierów, a nawet racuchów.

Mniej znana dynia calabaza sqush jest dużą dynią typowo zimową. Pomimo tego, że występuje przede wszystkim w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i na Karaibach to można ją spotkać również w polskich marketach i warzywniakach.

Dynię oleistą szczególnie docenią osoby używające kosmetyków naturalnych. Olej, który z niej powstaje nie tylko nawilża skórę, ale również rozjaśnia ją. Poza tym olej dyniowy doskonale nadaje się do sałatek. Nie powinno się go jednak stosować do smażenia, gdyż w tej formie może być szkodliwy.

Dynia makaronowa jest jedną z najbardziej charakterystycznych dyń, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Znacznie różni się od wyżej wymienionych, jest podłużna i bardziej przypomina kabaczek. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Miąższ dyni po ugotowaniu rozdziela się na pasma, które przypominają włoskie spaghetti i można ją jeść zastępując w posiłkach makaron. Doskonale smakuje w połączeniu z sosami, zwłaszcza pomidorowym.

Mało znana dynia jarrahdale pochodzi z Nowej Zelandii i cechują ją duże, lekko spłaszczone i żebrowane owoce w kolorze sinozielonym z zewnątrz i pomarańczowym w środku.

Dynia piżmowa jest dynią, którą możemy znaleźć w wielu polskich sklepach. Ma podłużny kształt, zazwyczaj jest beżowa i ma cienką skórkę. Słodki i delikatny miąższ można wykorzystywać do ciast, zup, puree i deserów, a gruszkowy kształt zachęca do faszerowania i pieczenia.

Smacznym, słodkim miąższem charakteryzuje się dynia prowansalska nazywana tez dynią muszkatołową. Doskonale smakuje w formie ciast, przetworów, zup, deserów, jak również soków, sałatek i surówek – świetnie smakuje na surowo.

Dynia sweet dumpling wydaje się być dynią typowo dekoracyjną, ale warto wiedzieć, że nadaje się również do jedzenia. Cechują ją paski: biało-zielone i biało-pomarańczowe, a także smaczny miąższ w kolorze żółtym. Jest idealna do faszerowania.

Jesienna zupa dyniowa na drewnianym blacie. /Źródło: 123rf.com

Co można przygotować z dyni?

Jak się okazuje z dyni można zrobić naprawdę dużo. Poza lampionami i jesiennymi dekoracjami warto ją kupić i hodować na:

  • Zupę,
  • Ciasto dyniowe,
  • Muffiny,
  • Puree,
  • Zamiennik makaronu,
  • Przetwory.

Dynię można gotować, piec, smażyć, marynować i jeść na surowo. Bez względu na to w jakiej formie ją przygotujemy, nie musimy się obawiać, ze starci swoje właściwości zdrowotne. Dynia po obróbce termicznej nie traci cennych witamin i minerałów.

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.