MENU
Co można przygotować z dyni?

Wyświetleń: 263 Inne

Wyjątkowa, jesienna dekoracja, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!

Ocena: 4.9/5.0

Wyjątkowa, jesienna dekoracja, a przede wszystkim źródło witamin i minerałów!

Jesienią nie tylko w marketach i warzywniakach, ale również w wielu domach można zobaczyć dynię. To najbardziej charakterystyczna dekoracja na Halloween, ale co ważniejsze to owoc, który jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy.

Dynia – jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, a w szczególności:

  • Witaminy C,
  • Witaminy D,
  • Witaminy E,
  • Witamin z grupy B (B1,B2, B5, B6),
  • Witaminy PP,
  • Kwasu foliowego
  • Betakarotenu,
  • Błonnika,
  • Potasu,
  • Wapnia,

    Wyjątkowe właściwości dyni

    Wyjątkowe właściwości dyni

  • Selenu,
  • Cynku,
  • Magnezu,
  • Miedzi,
  • Manganu,
  • Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • Fitosteroli roślinnych.

Prawie nie zawiera sodu, a to ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia.

Czego możemy się spodziewać jedząc dynię i jakie właściwości ją charakteryzują?

  • Wzmacnia układ odpornościowy organizmu,
  • Wykazuje właściwości oksydacyjne,
  • Przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory,
  • Przeciwdziała chorobom układu krążenia,
  • Wspomaga leczenie nadciśnienia,
  • Wspomaga leczenie otyłości,
  • Pobudza metabolizm,
  • Pomaga walczyć z zaparciami,
  • Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • Odkwasza organizm,
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • Zapobiega miażdżycy,
  • Wspomaga leczenie chorób nerek,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Chroni prostatę,
  • Poprawia żywotność plemników,
  • Pomaga pozbyć się pasożytów,
  • Wygładza i wzmacnia cerę,
  • Wzmacnia włosy,
  • Wzmacnia paznokcie,
  • Dba o wzrok,
  • Zmniejsza ryzyko chorób wątroby,
  • Zmniejsza ryzyko osteoporozy,
  • Działa uspokajająco,
  • Poprawia sprawność seksualną,

Rodzaje dyni

Jakie są rodzaje dyni?

Jakie są rodzaje dyni?

Najbardziej znana jest dynia zwyczajna. To duża, okrągła, pomarańczowa dynia, która często jest wykorzystywana do dekoracji. Warto jednak wykorzystywać ją również w kuchni. Jest słodka i bardzo aromatyczna. Można ją piec, gotować, robić z niej przetwory, a nawet jeść na surowo.

Hokkaido – to pochodząca z Japonii niewielka, okrągła, ciemnopomarańczowa dynia, którą charakteryzuje delikatny, słodki i lekko orzechowy smak. Można z niej robić zupy, ciasta, muffiny, przetwory. Dynia Hokkaido cieszy się coraz większą popularnością, a to głównie za sprawą cienkiej, jadalnej skórki. Zawiera duże ilości witamin: A, B,C oraz żelazo i potas.

Z Japonii pochodzi również dynia kabocha, która charakteryzuje się pozbawionym włókien miąższem. Doskonale nadaje się do ciast, musów, przecierów, a nawet racuchów.

Mniej znana dynia calabaza sqush jest dużą dynią typowo zimową. Pomimo tego, że występuje przede wszystkim w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i na Karaibach to można ją spotkać również w polskich marketach i warzywniakach.

Dynię oleistą szczególnie docenią osoby używające kosmetyków naturalnych. Olej, który z niej powstaje nie tylko nawilża skórę, ale również rozjaśnia ją. Poza tym olej dyniowy doskonale nadaje się do sałatek. Nie powinno się go jednak stosować do smażenia, gdyż w tej formie może być szkodliwy.

Dynia makaronowa jest jedną z najbardziej charakterystycznych dyń, która pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Znacznie różni się od wyżej wymienionych, jest podłużna i bardziej przypomina kabaczek. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Miąższ dyni po ugotowaniu rozdziela się na pasma, które przypominają włoskie spaghetti i można ją jeść zastępując w posiłkach makaron. Doskonale smakuje w połączeniu z sosami, zwłaszcza pomidorowym.

Mało znana dynia jarrahdale pochodzi z Nowej Zelandii i cechują ją duże, lekko spłaszczone i żebrowane owoce w kolorze sinozielonym z zewnątrz i pomarańczowym w środku.

Dynia piżmowa jest dynią, którą możemy znaleźć w wielu polskich sklepach. Ma podłużny kształt, zazwyczaj jest beżowa i ma cienką skórkę. Słodki i delikatny miąższ można wykorzystywać do ciast, zup, puree i deserów, a gruszkowy kształt zachęca do faszerowania i pieczenia.

Smacznym, słodkim miąższem charakteryzuje się dynia prowansalska nazywana tez dynią muszkatołową. Doskonale smakuje w formie ciast, przetworów, zup, deserów, jak również soków, sałatek i surówek – świetnie smakuje na surowo.

Dynia sweet dumpling wydaje się być dynią typowo dekoracyjną, ale warto wiedzieć, że nadaje się również do jedzenia. Cechują ją paski: biało-zielone i biało-pomarańczowe, a także smaczny miąższ w kolorze żółtym. Jest idealna do faszerowania.

Co można przygotować z dyni?

Co można przygotować z dyni?

Jak się okazuje z dyni można zrobić naprawdę dużo. Poza lampionami i jesiennymi dekoracjami warto ją kupić i hodować na:

  • Zupę,
  • Ciasto dyniowe,
  • Muffiny,
  • Puree,
  • Zamiennik makaronu,
  • Przetwory.

Dynię można gotować, piec, smażyć, marynować i jeść na surowo. Bez względu na to w jakiej formie ją przygotujemy, nie musimy się obawiać, ze starci swoje właściwości zdrowotne. Dynia po obróbce termicznej nie traci cennych witamin i minerałów.

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.