MENU
Tych witamin nie może zabraknąć w organizmie zarówno dorosłego, jak i dziecka!

Wyświetleń: 95 O chorobach, Wybrane diety

Tych witamin nie może zabraknąć w organizmie zarówno dorosłego, jak i dziecka!

Ocena: 4.9/5.0

Tych witamin nie może zabraknąć w organizmie zarówno dorosłego, jak i dziecka!

O tym, że w diecie i dziecka i dorosłego muszą się znaleźć witaminy wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak ma świadomość tego, jak wielką rolę odgrywają one w prawidłowym rozwoju młodego organizmu, jakich witamin dziecko najbardziej potrzebuje i gdzie najlepiej jest ich szukać. Co więcej niedobory konkretnych witamin odbijają się na zdrowiu i rozwoju zarówno fizycznym, jak i umysłowym dziecka.

Należy pamiętać, że odpowiednie witaminy powinny być dostarczane organizmowi nie tylko w wieku dziecięcym, ale przez całe życie. Pomimo tego, że większość witamin można kupić „w pudełeczku” w formie suplementu diety, to jednak naturalne ich źródła są znaczniej lepiej przyswajalne przez organizm.

Niezwykle cenne witaminy, o których nie możemy zapominać!

Witamin A – właściwości:

Tych witamin nie może zabraknąć w organizmie zarówno dorosłego, jak i dziecka!

Tych witamin nie może zabraknąć w organizmie zarówno dorosłego, jak i dziecka!

  • Odpowiada za wzrost młodego organizmu,
  • Wzmacnia barierę ochronną organizmu,
  • Odpowiada za prawidłowy rozwój kości,
  • Odpowiada za mocne i zdrowe zęby
  • Produkuje hormony (tyroksynę),
  • Dba o dobry wzrok,
  • Odpowiada za prawidłowy rozwój siatkówki oka,
  • Zapobiega wysychaniu skóry i odpowiada za jej dobry wygląd,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
  • Chroni przed chorobami serca,
  • Wspomaga produkcję erytrocytów.

Niedobór witaminy A może doprowadzić do zahamowania wzrostu dziecka i zahamowania rozwoju zębów, do częstych infekcji i zachorowań, pogarsza widzenie, powoduje brak apetytu, powoduje suchość skory, a także suchość spojówek.

Witaminę A znajdziemy w produktach takich jak: ryby (śledzie, tuńczyk, sardynki), tran, podroby, wątróbka, żółtka jaj, margaryna, masło, produkty mleczne, marchew, dynia, morele, brzoskwinie, szpinak, szczaw, papryka, pomidory, brokuły.

Witamina B1 (tiamina)- właściwości:

  • Wspomaga produkcję krwinek czerwonych,
  • Wspomaga pracę układu nerwowego,
  • Wspomaga pracę serca,
  • Wspomaga pracę mięśni,
  • Zmniejsza drętwienie i mrowienie kończyn,
  • Wspomaga pamięć i koncentrację,
  • Wspomaga umiejętność uczenia się.

Niedobór witaminy B1 prowadzi do zaburzeń wzroku, zaburzeń pamięci i koncentracji, problemów z zachowaniem równowagi, a także może skutkować niewydolnością układu krążenia, niedowładem czy zanikiem mięśni, zaburzeniami obwodowego układu nerwowego, porażeniem nerwów, zaburzeniami trawienia (np. biegunką, wymiotami, nudnościami, brakiem apetytu), oczopląsem, pojawieniem się obrzęków kończyn.

Witaminę B1 znajdziemy np. w produktach zbożowych, drożdżach, pestkach słonecznika, nasionach roślin strączkowych, mleku, jogurtach i twarogach, malinach, bananach, jabłkach, wieprzowinie, wątróbce, kaszach.

Witaminy z grupy B – dowiedz się więcej!

Witamina B2 (ryboflawina) – właściwości:

  • Wspomaga pracę dróg oddechowych,
  • Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Dba o wzrok dziecka i warunkuje jego prawidłowego funkcjonowanie,
  • Dba o prawidłowe działanie skóry i błon śluzowych,
  • Wspomaga produkcję energii w organizmie,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego,
  • Uczestniczy w  wytwarzaniu czerwonych krwinek.

Objawami niedoboru witaminy B2 są m.in.: zajady, popękane kąciki ust, opóźnienie wzrostu, bezsenność, problemy z oddychaniem, zawroty głowy, zaczerwienione oczy, nadwrażliwość na światło, łuszcząca się skóra twarzy (zwłaszcza okolice nosa i ust).

Doskonałym źródłem witaminy B12 są np.: produkty mleczne, drożdże, jaja, podroby (szczególnie wątróbka), ryby, groch, fasola, chudych ser, grzyby, pieczywo pełnoziarniste, dziczyzna, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak.

Witamina B3 (niacyna) – właściwości:

 

  • Uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych,
  • Wspomaga pracę układu nerwowego,
  • Wspomaga utrzymanie zdrowej skóry i włosów,

 

  • Uczestniczy w produkcji energii,
  • Reguluje wydzielanie soków żołądkowych,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • Hamuje wydzielanie toksyn,
  • Likwiduje pleśniawki,
  • Zapobiega nieprzyjemnemu zapachowi z ust,
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

Zbyt małą ilość witaminy B3 w organizmie może spowodować zawroty i bóle głowy, problemy z pamięcią i koncentracją, problemy trawienne, biegunkę, wymioty, stany zapalne skóry, uczucie zmęczenia i otępienia.

Doskonałym źródłem niacyny są: drożdże, orzechy ziemne, otręby pszenne, jaja, ryby (makrela, sardynki, tuńczyk), chude mięso, wątróbka, twaróg, brokuły, pomidory, grzyby, kasza gryczana.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy) – właściwości:

  • Wpływa na prawidłowy wzrost,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Uczestniczy w produkcji przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Poprawia stan włosów,
  • Umożliwia regenerację skóry,
  • Wspomaga regenerację błon śluzowych.

Objawy niedoboru witaminy B5 to np. zaburzenia układu nerwowego, zmęczenie, osłabienie, zaburzenia snu, zmiany skórne, uczucie „palących nóg”, osłabienie odporności, częste infekcje, nudności i wymioty, bóle głowy, bóle brzucha, omdlenia, popękane kąciki ust.

Wśród na najbogatszych źródeł witaminy B5 można wyróżnić: rośliny strączkowe, produkty zbożowe, chude mięso, drożdże, żółtka jaj, nabiał, tłuste ryby, grzyby, wątróbka, brokuły, ziemniaki.

Witamina B6 (pirydoksyna) – właściwości:

  • Wspomaga odporność organizmu,
  • Zapobiega infekcjom,
  • Uczestniczy w produkcji krwinek czerwonych i białych,
  • Wspomaga pracę układu nerwowego,
  • Minimalizuje ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej,
  • Zmniejsza siłę ataków astmy,
  • Poprawia kondycję skóry,
  • Zapobiega tworzeniu się obrzęków skóry,
  • Wspomaga leczenie dzieci z autyzmem,
  • Przyspiesza leczenie chorób języka,
  • Wspomaga produkcję hormonu szczęścia.

Zbyt mała ilość witaminy B6 w organizmie powoduje m.in. niedokrwistość, obniżoną odporność, problemy ze spaniem, apatię,  zmęczenie, podrażnienie błon śluzowych, pogorszenie nastroju, depresję, mrowienie kończyn, drgawki, wypadanie włosów, suchość i szorstkość skóry, nadmierną drażliwość (szczególnie u niemowląt).

Witaminę B6 znajdziemy m.in. w: kaszy gryczanej, indyku, kurczaku, wieprzowinie, brokułach, ziemniakach, rybach, jajach, drożdżach, nabiale, jabłkach, wiśniach, porzeczkach, roślinach strączkowych.

Zbadaj poziom witaminy B6 w surowicy krwi!

Witamina B9 (kwas foliowy) – właściwości:

  • Zapobiega wadom płodu,
  • Wykazuje działanie uspokajające,
  • Poprawia nastrój,
  • Uczestniczy w procesie przyswajania węglowodanów,
  • Wspomaga sprawność intelektualną,
  • Wspomaga leczenie anemii,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • Wykazuje działanie krwiotwórcze,
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych,
  • Zapobiega zakrzepom żylnym.

Niedobór witaminy B9 objawia się:  wadami rozwoju u nienarodzonego dziecka, problemami z zasypianiem, zmęczeniem lub nadpobudliwością, niedokrwistością, chorobami układu krążenia.

Źródłem kwasu foliowego są np.: szpinak, szparagi, drożdże, wątroba kurza, brukselka, kalafior, bób, banany, truskawki.

Zbadaj poziom witaminy B9 w organizmie!

Witamina B12 (kobalamina) – właściwości:

  • Jest odpowiedzialna za wytwarzanie erytrocytów,
  • Odpowiada za wytwarzanie materiału genetycznego DNA,
  • Wspomaga pracę ośrodkowego układu nerwowego,
  • Uczestniczy w syntezie aminokwasów,
  • Uczestniczy w przemianie tłuszczów i węglowodanów,
  • Wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.

Niedobór witaminy B12 może się wiązać ze zmianami w układzie nerwowym, niedokrwistością złośliwą, zanikiem błony śluzowej żołądka, rozdrażnieniem, zmęczeniem, depresją.

Najlepszym źródłem witaminy B12 są podroby, a w szczególności nerki i wątróbka, jaja, mleko, przetwory mleczne, ryby, sery.

Zbadaj poziom witaminy B12 we krwi!

Witamina C (kwas askorbinowy) – właściwości:

  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Przeciwdziała chorobom serca,
  • Zapobiega uszkodzeniom komórek,
  • Wzmacnia kości i chrząstki,
  • Wzmacnia więzadła,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Jest silnym przeciwutleniaczem,
  • Zwalcza drobnoustroje,
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • Wspomaga wchłanianie żelaza,
  • Chroni przed anemią,
  • Wspomaga pamięć i koncentrację.

Niedobór witaminy C objawia się m.in. obniżoną odpornością organizmu, zmęczeniem, brakiem apetytu. Może też doprowadzić do anemii, podrażnienia i suchości skóry, krwawienia dziąseł, skłonności do powstawania siniaków.

Witaminę C w naturalnej postaci można znaleźć, m.in. w porzeczkach, agreście, dzikiej róży, aronii, w truskawkach, cytrynie, pomarańczach, jak również warzywach (czerwonej papryce, natce pietruszki, brokułach, rzodkiewce, chrzanie, cebuli, pomidorach, kalafiorze, kapuście, brukselce), pełnych ziarnach zbóż czy orzechach.

Dowiedz się więcej o witaminie C!

Witamina D – właściwości:

  • Odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów,
  • Wspomaga funkcjonowanie mięśni,
  • Wzmacnia odporność organizmu,
  • Zapobiega krzywicy,
  • Zapobiega cukrzycy,
  • Wspomaga leczenie astmy,
  • Wspomaga leczenie obturacyjnej choroby płuc,
  • Chroni przed depresją,
  • Zapobiega chorobom autoimmunologicznym.

Dowiedz się więcej na temat witaminy D!

Zbyt niski poziom witaminy D3 możliwe powodować krzywicę u dzieci, spłaszczenie się główki u dziecka,  opóźniony proces zrastania ciemiączka, osteoporozę u dorosłych, utrudnione wchłanianie wapnia i fosforu, bóle kości i stawów, częste infekcje, choroby zębów.

Witamina D

Witamina D

Najlepszymi źródłami witaminy D poza promieniami słońca są: tran, masło, margaryna, tłuste ryby (węgorz, łosoś, śledź, makrela), jaja, sery, mleko i produkty mleczne, drożdże, wątróbka, grzyby.

Sprawdź poziom witaminy D w swoim organizmie!

Witamina E – właściwości:

  • Wykazuje właściwości antyutleniające,
  • Wspomaga leczenie przeziębień,
  • Zapobiega miażdżycy,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Stabilizuje poziom cukru we krwi,
  • Zapobiega tworzeniu się zakrzepów,
  • Poprawia wzrok.

Niedobór witaminy E cechuje: osłabienie koncentracji, pogorszenie się wzroku, rozdrażnienie, zmęczenie, przedwczesne starzenie się skóry, problemy z zębami, problemy z kośćmi, trudności w gojeniu się ran, niedokrwistość (zwłaszcza u dzieci), osłabienie mięśni, wypadanie włosów, zaburzenia jelitowe.

Źródłem witaminy E są np. nasiona, kiełki, żółtka jaj, masło, orzechy, migdały, mąki z grubego przemiału, oleje ( głównie słonecznikowy i sojowy), soja, szparagi, fasola,  kapusta, jarmuż, brukselka.

Witamina H (biotyna) – właściwości:

 

  • Wspomaga pracę tarczycy,
  • Wspomaga funkcjonowanie oraz budowę skóry i włosów,

 

  • Stabilizuje poziom glukozy we krwi,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Poprawia samopoczucie,
  • Pomaga w leczeniu trądziku młodzieńczego,
  • Zapobiega wydzielaniu się łoju.

Niedobór biotyny objawia się np. osłabieniem, zmęczeniem, znużeniem, spadkiem apetytu, anemią, podwyższeniem cholesterolu we krwi, bólami mięśni, łuszczeniem się i suchością skóry, łysieniem i

Biotynę w naturalnej formie można znaleźć w produktach takich jak:  jaja, mleko, drożdże, drób, wołowina, wieprzowina, kalafior, burak, szpinak. Marchew, kapusta, sałata, szpinak, cebula, banan, winogrono, pomarańcza.

Witamina K – właściwości:

 

  • Wzmacnia kości,
  • Wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • Zapobiega krwawieniom,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Przyspiesza zrastanie się kości,
  • Wykazuje działanie przeciwbólowe,

 

  • Zapobiega wapnieniu żył.

Niedobór witaminy K może powodować krwotoki z nosa, zaburzenia krzepnięcia krwi, skazę krwotoczną u noworodków, częste siniaki na ciele, łamliwość kości.

Najlepszym źródłem witaminy K dla dzieci w wieku niemowlęcym jest mleko matki. Większe dzieci, młodzież i dorośli witaminę tę znajdą w: żółtkach jaj, serze żółtym, jarmużu, botwinie, szpinaku, brokułach, kalarepie, natce pietruszki, bazylii suszonej, rabarbarze, kiwi, szczypiorku.

Dowiedz się więcej na temat witaminy K!

Tagi:

Comments are closed.

FB
Badania laboratoryjne krwi, USG, konsultacje, rehabilitacja. Laboratorium, godziny pracy, przygotowanie do badań, ceny, interpretacja wyników.